Szezonális e -mail csalások, amelyekre figyelni kell

Szezonális e -mail csalások, amelyekre figyelni kell

9 September 2021 0 Von admin

E -mail csalások: Ah, tél … lehet, hogy hideg van, de mint mindannyian tudjuk, ez a szezon vidám. De sajnos ez a szezon is óvatos! Mert sajnos az ajándékok megnövekedése, csak a vásárlás, a szezonális eladások és az ajándékok, valamint az a tény, hogy mindenki egy kicsit leereszti az őrizetét, amikor az ünnepi hangulatba kerül, tökéletes feltételeket teremt a kiberbűnözőknek.

Nem titok, hogy a kiberbűnözés növekszik. Valójában szerint Az Egyesült Királyság pénzügyi adatai 2020 -ban mindössze hat hónap alatt több mint 27 millió font veszett el csalások és csalások miatt. Ez átlagosan 720 fontonként működik. És tudatában annak, hogy mi történik ebben az évszakban, a csalók és csalók kihasználják a gyanútlan áldozatokat.

Tehát bár csalás történhet egész évben, az ünnepi szezon ránk nézve úgy gondoltuk, hogy jó ötlet lenne összeállítani néhány olyan népszerűbb adathalász csalás listáját, amelyek most érkeznek a postaládájába.

Ha tisztában van ezekkel a csalásokkal és azok észlelésének módjával, sokkal könnyebben elkerülheti a csalást, és biztonságban tudja tartani magát ebben a szezonban – és a jövőben is. A népszerű csalások közé tartozik:

1. Hamis szállítási értesítések vagy üzenetek futároktól

Mivel sok fogyasztó online vásárol karácsonykor, előfordulhat, hogy egyszerre több csomagra várnak. A kiberbűnözők ezt kihasználva hamisított e -maileket állítanak be, amelyek futárnak vagy kézbesítési szolgáltatásnak adják ki magukat, például a Royal Mail vagy a DPD. Ezután további információkat kérhetnek, vagy akár egy kis fizetést is, hogy segítsenek a csomagjának elérésében.

E -mail csalások :: Ne kattintson semmilyen gyanús kinézetű linkre ezekben a „futár” e -mailekben, és biztosan ne adjon ki további információkat. Ellenőrizze az e -mail címet, és ha nem tűnik jogosnak, akkor jobb, ha közvetlenül a kiskereskedő webhelyére lép, és ezen keresztül követi nyomon a csomagját.

2. „Ön nyert“ – Szezonális versenycsalások

Ez az az évszak, amikor sok valódi kiskereskedő és vállalkozás versenyt, nyereményjátékot vagy ajándékot szervez. Ugyanakkor ez az évszak is, amikor a csalók megpróbálják becsapni áldozataikat, hogy osszák meg személyes adataikat a nyereményük átvételének érdekében.

A verseny átverésének jeleit többféleképpen is felismerheti. Az első és legnyilvánvalóbb, ha eleve nem neveztél a versenyre! Másodszor, egyetlen törvényes szerv sem kérné meg Öntől, hogy adja meg fontos adatait e -mailben, tehát ha érzékeny vagy pénzügyi információkat keres, ez valószínűleg átverés.

Ügyeljen arra is, hogy ne kattintson az e -mailben található furcsa linkekre vagy letöltésekre. Ha úgy gondolja, hogy valóban megnyerte a versenyt, ellenőrizze az e -mail címet, majd menjen közvetlenül a céghez megerősítés céljából.

Olvassa el még: Tippek kezdő fejlesztőknek

3. A Mikulás levelei

Talán az egyik legkegyetlenebb szezonális csalás, a csalók e -maileket küldenek áldozataiknak, ami átvezet egy hamis weboldalra, amely leveleket vagy akár csomagokat kínál a Mikulástól. Természetesen vannak törvényes cégek, amelyek valóban kínálják ezeket a szolgáltatásokat, ezért ez az átverés olyan ravasz és frusztráló.

E -mail csalások :: Miután átirányították az oldalra, kérhetik az Ön nevét, címét és pénzügyi adatait, hogy elküldhessék Önnek a levelet. De természetesen a levél soha nem érkezik meg.

A legjobb módja annak, hogy elkerülje az ilyen típusú átverés esését, ha azt szeretné, hogy a kicsik levelet kapjanak a Mikulástól, ha internetes keresést futtat a véleményeken, hogy megtalálja azokat a jogos vállalatokat, amelyeket mások ellenőriztek.

4. Hamis jótékonysági fellebbezések

Tudod, mit mondanak, a karácsony az adakozás ideje, és a jótékonysági szervezetek gyakran fokozzák adománygyűjtési erőfeszítéseiket az ünnepi időszakban. Sőt, sok ember hajlamosabb lesz arra, hogy megkíméljen valamilyen változást azoktól, akik kevésbé szerencsések, mint ebben az évszakban. És ismét a csalók kihasználják, hogy az emberek ebben a nagylelkűbb hangulatban vannak.

Ebben az esetben használni fogják adathalász e -mailek hamis fellebbezés felvázolása és az áldozatok hamis weboldalra küldése. Ehhez minden érzelmi nyelvet használni fognak, és sürgősen hangzik a fellebbezésük. Gyakran olyan nevet használnak, amely törvényes jótékonysági szervezetnek hangzik, és miután elvált a készpénzétől, szinte lehetetlen visszaszerezni.

A legjobb módja annak, hogy észrevegye ezeket a csalásokat, ha nagyon alaposan megnézi a jótékonysági szervezet nevét, és megnézi, hogy vannak-e más ismert jótékonysági szervezetek változatai. Kereshet a A kormány jótékonysági nyilvántartása hogy megbizonyosodjon arról, hogy valódi és bejegyzett jótékonysági szervezet. A gyors internetes keresés segíthet annak megállapításában is, hogy az e -mail valódi -e, vagy másokat már megcéloztak, és online jelentették -e.

E -mail csalások :: Amíg nem győződtünk meg arról, hogy a jótékonyság jogos -e vagy sem, ne fizessen és ne ossza meg adatait.

5. Szezonális munkalehetőségek

Az ünnepi időszakban gyakran több munkahelyet kell betölteni, például a vendéglátóiparban és a kiskereskedelmi iparban megugrik az ügyfelek száma, és általában szezonális személyzetet kell felvenniük. Az okos csalók ezt kihasználva hamis álláshirdetéseket vagy álláslehetőségeket küldenek személyes adatok gyűjtése érdekében.

Ha szezonális állást keres, akkor a legjobb, ha legális munkalapokat vagy álláshelyeket használ a szerepkereséshez. Legyen óvatos az olyan, közvetlenül a postaládájába küldött munkáknál, amelyek magas fizetést kínálnak, vagy túl jónak tűnnek ahhoz, hogy igaz legyen. Emellett soha ne küldje el személyes adatait e -mailben válaszul egy állásajánlatra, még akkor sem, ha a webhely valódinak tűnik.

Mi a teendő, ha úgy gondolja, hogy célpontja van

Ha mégis ilyen e -mailt kap az ünnepi időszakban, és úgy gondolja, hogy átverésről van szó, akkor számos módon ellenőrizheti ezt, jelentheti a csalót, és figyelmezteti a többi gyanútlan áldozatot. A legjobb helyek erre:

Ezek a szervek jelenthetik a gyanús e -mailt, és vizsgálatot kezdhetnek annak biztosítása érdekében, hogy a jövőben több embert ne célozzanak meg.